2014. december 1., hétfő

A karácsony akkor szép...mikor is?

A mai nappal hivatalosan is kezdetét vette a karácsonyi időszak. Angyalkák, télapók, rénszarvasok, égősorok pompáznak mindenütt. Akárhová megyek, karácsonyi dalokat hallok, az utcán télapók osztogatják a szaloncukrokat. Tegnap sok ezer család gyújtotta meg az első adventi gyertyát.

Azonban van ennek a karácsonyi szezonnak egy árnyoldala is: a kötelező jelleg. Valahogy az évek alatt az ünnep elveszítette ünnep mivoltát. Már nem csupán szeretetből ajándékozunk, hanem mert muszáj. Már elvárásaink vannak, nagyobbra, jobbra, szebbre vágyunk. Óvodás gyerekek mutogatják egymásnak a tabletjeiket. Lehet ezt még fokozni? Miért nem tölthetjük együtt az ünnepeket csupán szeretetből?

Nem beszélve arról, hogy a töménytelen pazarlás mellett olyan családok is vannak, akiknek nehézséget és kellemetlenséget okoz a karácsony. Nem tudnak megfelelő ajándékot vásárolni gyermekeiknek, a csalódottság pedig önhibáztatássá is válhat. Ez lenne a karácsony lényege? Nem hiszem.

Én elhatároztam, hogy idén saját készítésű meglepetéseket fogok készíteni. Nem azért, mert nem tehetném meg, hogy "valódi" ajándékokat vásároljak, hanem mert szerintem így személyesebb és örömtelibb. Nem csak annak, aki kapja, hanem nekem is óriási boldogságot okoz a készítés maga. Az otthonomba folyamatosan készítem a szebbnél szebb dekorációkat, esténként gyertyát gyújtok, illóolajat párologtatok. Van egy karácsonyi swing albumom, évről évre lelkesen hallgatom. A karácsonyi menü és sütemények kigondolása is nagy móka. Imádok képeslapokat küldeni, apró ajándékokkal lepni meg a barátaimat. És ha a saját postaládámban találok valamit...az az érzés felülmúlhatatlan. Legutóbb Dóri barátnőm gondolta úgy, hogy meglep engem. Küldött egy fotót a kislányáról egy saját készítésű könyvjelző társaságában (tudja, hogy imádok olvasni). Annyira meg voltam hatva. Azt írta: "mert Te az írásaiddal mindig adsz, adsz, adsz...Most én akartam!". Szerintem ez az ajándékozás lényege...tudatni a másikkal, hogy fontos a számunkra. 
 
A karácsony arra való, hogy a mai rohanó világban megálljunk egy pillanatra, őszinte örömet okozzunk másoknak, és elgondolkodjunk rajta, mennyire szerencsések vagyunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése