2014. október 8., szerda

Célok és értékek

Volt már úgy, hogy azt éreztétek, igen, teljesült egy rég áhított álmom?! Végre valaki felfigyelt a kérésemre odafent, vagy éppen valami fura bolygóállás következtében teljesült a vágyam? Hogy mit is gondolunk a miértjéről, tulajdonképpen teljesen mindegy. A lényeg az elért cél. 

Minden ilyen esemény sikerélménnyel jár. Sikerélmény azért, mert nagyon erősen akartunk valamit, ezáltal tettünk érte, és most teljesült.

Egy ilyen szituációban az a legfontosabb, hogy az elérendő cél lebegjen a szemünk előtt! Legyen ez egy jobb állás, egy kihagyhatatlan ajánlat, egy kapcsolat, több szabadidő... A céljainknak csupán a képzeletünk szab határt. 

Fontos azonban, hogy a céljaink összhangban legyenek az értékeinkkel, különben biztosan kudarcot vallunk. Ehhez először tisztáznunk kell, mi is a cél és az érték közti különbség.

Dr. Russ Harris úgy határozta meg, hogy a cél "olyan vágyott eredmény, amelyet el kell érnünk, vagy meg kell valósítanunk". Például egy nyelvvizsga vagy diploma megszerzése, egy párkapcsolat, gyermekáldás...ezek mind-mind célok. Amint elértük őket, újabbakat találunk ki, és szeretnénk elérni. Tehát azt is mondhatnánk, hogy céljaink végtelen körforgásában élünk.

Az érték pedig "olyan irány, ami felé tartunk, egyfajta folyamat, amely soha nem ér véget". A pozitív hozzáállás, a nyugodt élet, a vidámság, az őszinteség olyan tulajdonságok, elvek, amelyek szerint éljük az életünket. Az értékek nem változnak, kivéve persze, ha valaki gyökeresen meg akarja változtatni azt, ahogyan addig élt. Mint amikor én áttértem a morgásról a vidámságra, a pesszimizmusról az optimizmusra. :)

Amióta pozitív értékek szerint élem az életem, pozitív dolgokat vonzok be magamnak (vonzás törvénye, ugye). Vannak azonban olyan területei az életemnek, amelyeket kevéssé tudok befolyásolni. Így ha sikerül egy ilyen jellegű, rég áhított problémát megoldanom magamban, illetve a megoldást bevonzanom, nagyon elégedett lehetek.

És most az vagyok. :) Azonban a következőket észben tartom:

1. Nem bízom el magam!
2. Hálát adok a történtekért!
3. Örülök, de nem vagyok kárörvendő!
4. Tisztában vagyok a céljaimmal és az értékeimmel!
5. Csak előre nézek!

Ti milyen értékek szerint éltek, mik a céljaitok? Összhangban vannak?


Forrás: Dr. Russ Harris - A boldogság lépcsőin, Illia & Co. Kiadó 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése