2014. augusztus 3., vasárnap

Munka vs. nyaralás

Nem tudom, ti hogy vagytok a nyári programok szervezésével, én minden évben két lehetőség közül választok:

1. Már januárban elkezdem szervezni, hova is menjek fél év múlva.
2. Még egy héttel a szabadságom előtt sem tudom, hol is töltöm az elkövetkezendő időszakot.

Ebben az évben a második opció győzött. Két hét múlva szabadságon leszek, és semmi fix programom nincs. Ennek is megvan a maga előnye.

Na de miért is várjuk minden évben annyira a nyári szabadságot?

Elsősorban a változatosság az, ami a szabadságot kiemeli a munkahetek közül. Az, hogy azzal töltjük a napokat, amivel szeretnénk. Addig maradunk ágyban, amíg kedvünk tartja, s ha hajnali 2-kor még fent vagyunk, nem kell reggel vastag korrektorréteget kenni a karikáinkra munkába indulás előtt. :)

Annyi időt töltünk magunkkal, amennyit csak akarunk, jelentsen ez bármit. Ha épp olvasni támad kedvünk, vagy ha elmennénk egy masszázsra, ha egész nap úszkálnánk, meglátogatnánk a barátokat, megnéznénk egy jó fimet, nagytakarítást végeznénk, vagy csak otthon heverésznénk, bármilyen program engedélyezett, lelkiismeret-furdalás nélkül.

Nem kell aggódni azon, mi történik a munkahelyünkön, milyen határidős munkát kell leadni, szabadon relaxálhatunk a szabadságunk teljes időszakában. 

Ezek azok a tényezők, amikre a legtöbb embernek szüksége van: változatosság, önmagunkkal töltött minőségi idő és nyugalom. Ha ezek teljesülnek, végre önmagunk lehetünk. 

Sokan csak megváltozott környezetben - mondjuk országhatáron túl - tudnak teljesen ellazulni. Talán a távolság biztonságot nyújt nekik, hogy nem találkozhatnak ismerősökkel, hogy nem kell a mindennapos álcákat magukra venniük. Ezek az emberek félnek megváltoztatni az önmagukról kialakított fals képet, mert attól tartanak, úgy már nem fogják tisztelni őket. Pedig a legnagyobb tisztelet az, ha önmagadért tisztelnek.

Nekünk pedig arra kellene törekednünk, hogy a fent említett három tényező jelen legyen a mindennapjainkban is. Meg kell próbálnunk kialakítani az életünkben azt, hogy a munkahelyünkön töltött idő is megfelelően változatos legyen, meg kell találni a kihívásokat; munkaidőn kívül pedig foglalkoznunk kell saját magunkkal, az önmagunkkal szemben támasztott elvárásainkkal. A stresszmentes életmódot be kell vezetnünk a hétköznapokba is.  

S ha mindezzel megvagyunk, jöhet a jól megérdemelt pihenés! Hogy hol és mikor, hogy szervezett vagy spontán? Igazából lényegtelen! A lényeg, hogy élvezzük, és merjünk önmagunk lenni (s ne csak külföldön)!
 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése