2014. augusztus 29., péntek

Emberek. Barátok?

Vannak emberek, akiknek a közelsége feltölt, akiknek a jelenléte szebbé varázsol egy-egy unalmasabb napot, akikkel minden perc öröm. Barátoknak hívjuk őket. Jelen vannak életünk legfontosabb pillanataiban, a jókban és a rosszakban egyaránt.

Életünk során bármikor összefuthatunk olyanokkal, akikkel rögtön megtaláljuk a közös hangot. Ezek a "véletlen" találkozások jó hatással vannak az önértékelésünkre. És persze olyanokkal is összeakadhatunk, akikkel - bármennyire is szeretnénk - nem leszünk egy hullámhosszon.

Azt mondják, a kapcsolataink - legyenek pozitívak vagy negatívak - tükröt tartanak elénk. A hasonló a hasonlót vonzza, amit pedig nem tudunk elviselni a másikban, nagy valószínűséggel bennünk is jelen van. 

Na de térjünk vissza azokhoz az emberekhez, akikkel nap mint nap találkozunk. Rengeteg ismeretlennel éljük a mindennapokat, a metrón, a buszon, az utcán, munka előtt, közben vagy után, kávézóban, moziban, buliban... Minden új kapcsolat új lehetőség. Lehetőség arra, hogy rátaláljunk valakire, aki idővel a barátunk lehet. Barátokra pedig szükség van!

Ők azok, akik állandóan ott vannak velünk, amikor szükségünk van rájuk, akik úgy szeretnek, ahogy vagyunk, ám mégis a legnagyobb kritikusaink. Mindig őszinték, s tőlünk is ezt várják el. Néha megbántanak, s persze mi is megbántjuk őket. Az igaz barátság azonban sosem szűnik meg, hiszen kölcsönös tiszteletre épül.

Amíg ez a tisztelet megvan a két fél között, fennáll az egyensúly, és a barátság kiválóan működik. Azonban a barátok önálló egyének, akiknek megvannak a maguk határai. Amint az egyik fél megsérti a másik határait, az egyensúly felborul, a barátság sérülhet. Megfelelő odafigyeléssel, alázattal és tisztelettel minden konfliktus megoldható, minden barátság megmenthető.

Adjatok hálát a barátaitokért, tiszteljétek és értékeljétek őket! Viszont ha egy barát nem tartja be az általatok fontosnak tartott "barátság-szabályokat", esetleg nem érzitek mellette egésznek magatokat gondolkodjatok el a barátságotok létjogosultságán. Legyetek nyitottak, bármikor, bárhol új barátra lelhettek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése