2014. június 14., szombat

Emberi sokszínűség, avagy hogyan is élünk?

Amikor sétálok az utcán, vagy épp a metrón ülök, vagy csak kinézek az ablakunkon, sokszor elgondolkodom azon, mennyire sokfélék vagyunk mi, emberek.Vékonyabbak, tömzsibbek, szebbek, csúnyábbak, vidámabbak, szomorúbbak, kedvesebbek, mogorvábbak...

Mindenki külön egyéniség, a maga előnyeivel és hátrányaival. Ártatlan csecsemőként születünk, és folyamatosan tanulunk, bővítjük a tudásunkat, hogy egyszer egy napon elhagyhassuk ezt a világot. 

És mi történik a köztes időben, a születésünk és a halálunk között?  

Az utóbbi időben nem egy olyan embert veszítettem el, aki nagyon közel állt hozzám. Elgondolkodtam azon, miért is vagyunk itt. Vajon azért, hogy a másikat bántsuk, mert éppen túl nagy az orra, vagy szegényebb, nem olyan divatos, esetleg másképp vélekedik valamiről? Az lenne tényleg az élet célja, hogy egymást elnyomjuk? Vagy inkább az, hogy hasznosan, boldogan és szeretetben töltsük el azt az időt, ami megadatott? Egyértelműen az utóbbi.

Szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kedvességre, udvariasságra az üzletekben, hivatalokban, ügyfélszolgálatokon, a médiában. Különböző boldogságkereső tanfolyamok indulnak, amik bárki számára elérhetőek. A reklámok is egyre inkább vidámak, szívhez szólóak, az érzelmeinkre hatnak. Szerintem nagy szükségünk van erre. 

Az utóbbi időben sokat írtam az emberség mint tulajdonság fontosságáról. Szerintem ahol emberség van, ott minden problémát meg lehet oldani. Emberek vagyunk, különbözőek. Nem találunk két egyformát. Mégis, ha tisztelettel és szeretettel vagyunk a másik iránt, ha meghallgatjuk és megértjük a gondolatait, esetleg a gondjait, a legnagyobbnak tűnő probléma is megoldódhat. 

A tanácsom a következő lenne: Cselekedjetek mindig szívből, tegyetek jót, legyetek vidámak, töltsétek hasznosan és boldogan a mindennapjaitokat, értékeljétek az élet apró örömeit, a napsütést, a virágokat, egy mosolyt, bármit! Higgyétek el, ha boldogok vagytok, boldog emberek fognak körülvenni benneteket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése