2014. május 25., vasárnap

Egy mellőzött érték: az alázat

Az egész life coaching tanfolyamomat végigkísérte az "alázatos" szó jelentésének tisztázása.

A Pallas Nagylexikona szerint az alázatosság az ember "saját egyéniségének csekélybe vétele, elenyésztése másokkal szemben". A Magyar Katolikus Lexikon a következőket írja: "erény, mely képessé tesz arra, hogy az ember igazságának, teremtett voltának megfelelően és törékenységének tudatában éljen. Ellentéte a gőg. Az igaz önismeretből fakad, mely megóv az elbizakodottságtól." 

 Az alázat véleményem szerint az, amikor olyan tisztelettel tudok lenni az emberek, a munkám, a munkatársaim vagy a szerelmem iránt, hogy őket magam elé helyezem. Ezt nem azért teszem, mert lebecsülöm magam, hiszen az alázatosság magában foglalja a jó önértékelést is, hanem azért, mert kellő érzelmi intelligenciával rendelkezem ahhoz, hogy felmérjem, ez a megfelelő viselkedés. 

Az alázatos ember mindig tanul a saját hibáiból, hiszen a tökéletességre törekszik. Elfogadja mások véleményét, hálás is érte. Nem ítélkezik, csupán véleményt alkot, méghozzá barátságos hangnemben. Érzelmei teljes tudatában van. 

Alázat kell ahhoz, hogy beismerjem, hibáztam, nem megfelelően viselkedtem. De ahhoz is, hogy azt mondhassam másnak, ügyes vagy, nagyszerű, amit csinálsz/ahogyan csinálod! Az őszinte dicséret az alázat egy fontos kifejezési formája. Aki nem képes erre, az nem tisztel másokat, és nem rendelkezik kellő önértékeléssel sem.

Aki törekedni szeretne az alázatosságra, annak először saját magát kell megismernie. Ha tisztában vagyunk a saját erősségeinkkel és gyengeségeinkkel, akkor tudjuk igazán, min kell változtatnunk ahhoz, hogy mind magunkat, mind másokat tiszteljük és elfogadjuk.

Egy kedves csoporttársam oldalán találtam a következő idézetet: "Ha rugalmas vagy, és hagysz másokat olyannak lenni, amilyenek, akkor egy rakás stressztől kíméled meg magad. A lelki béke a megváltozott hozzáállásból származik, nem pedig a megváltozott körülményekből." (Andrew Matthens)

Kedves Családtagok, Barátok, Ismerősök, Munkatársak! Hajrá! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése