2014. május 17., szombat

A megbocsátásról

Olyan sokat olvastam már a megbocsátásról, hogy tulajdonképpen villámgyorsan meg kellene bocsátanom mindenkinek. De a gyakorlatban ez sajnos nem megy ilyen egyszerűen.

Megbocsátani annak szokás, aki megbánt, megsért, becsap, aki valami negatív dolgot követ el. 

Gary Chapman szerint ugyanúgy, ahogy a szeretetnek, a bocsánatkérésnek is megvannak a maga nyelvei. Amennyiben a sértett fél mást ért tényleges bocsánatkérés alatt, mint amit a bocsánatkérő, a megbocsátás nehezen vagy egyáltalán nem lehetséges. Chapman szerint a bocsánatkérés öt nyelve a következő:  

1. A sajnálat kifejezése

kulcsszava a "sajnálom" és ennek indoklása (mit sajnálok)

2. A felelősség vállalása

kulcsszava a "hibáztam" és ennek kifejtése (miben hibáztam)
 
3. Jóvátétel

kompenzáció felajánlása a bocsánatkérés után
 
4. Őszinte szándék magatartásunk megváltoztatására

ígéret a változásra a bocsánatkérés után
 
5. Megbocsátás kérése

"Kérlek, bocsáss meg!"

Ez az öt bocsánatkérő forma segíthet a megbocsátási folyamatban. Azonban ez csak akkor működik, ha a sértő fél tisztában van azzal, hogy megsértett valakit. Mi történik abban az esetben, ha haragszunk valakire, akinek fogalma sincs róla? Haragszunk rá, mert megbántott minket, az meg még inkább felháborít, hogy még bocsánatot sem kér. Hogyan tudunk így megbocsátani?

Nálam ebben az esetben az őszinteség és a szeretet a kulcs. Elmondom az illetőnek őszintén és szeretettel, hogy megbántott, csak az érzéseimről beszélve. Ha elég intelligens, megérti, és bocsánatot kér. Ha nem, legalább őszintén beszéltem az érzéseimről, így a bennem lévő feszültség csökkent. 

Vannak olyan esetek, amikor valaki nem tud megbocsátani, mert annyira nagy a fájdalma. Sajnos ezzel csak a magában lévő haragot táplálja folyamatosan, ahelyett, hogy a pozitív dolgokra koncentrálna. A tanácsom ilyen egyszerű: Ha nem tudsz megbocsátani valakinek, bocsáss meg magadnak azért, hogy nem tudsz neki megbocsátani. Mindig a szeretet vezérelje a cselekedeteidet. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése